Adres:  Stasjonswei 1
Grou
Tel.:0566 623911/623016

Zie ook   www.museumhertfanfryslan.nl.

Het museum “Hert fan Fryslân” (in het Nederlands.: Hart van Fryslân) ligt midden in het karakteristieke Friese dorp Grou, dat zelf ook in het ‘hart van Fryslân’ ligt. Daar vindt u exposities over verschillende interessante typisch Friese of Grouster thema’s, zoals: Water, de Halbertsma’s, Sint Piter enzovoort. Op verzoek kunt u in het museum een rondleiding krijgen, evenals een dorpswandeling door Grou of een combinatie van beide. Speciaal voor kinderen is er het projekt ‘Lytse Eeltsje’ (‘Kleine Eeltje’), over de oud Grouster dichter/schrijver Eeltsje Halbertsma, met ook de mogelijkheid voor een kleine dorpswandeling.

Het museum bevindt zich in het souterrain van het oude raadhuis van de voormalige gemeente Idaarderadeel. Dit gebouw is na een ingrijpende restauratie grotendeels notariskantoor geworden. De oude raadzaal heeft wel haar functie van trouwzaal behouden

Naast de al genoemde exposities over Water, de Halbertsma’s en Sint Piter wordt ook aandacht besteed aan Kropholler (de beroemde architect van het oude raadhuis) en Pronkjen, waaronder de collectie porselein, goud, zilver en textiel uit het legaat van mevrouw Atje Gaastra..