Mineralen
De aarde waarop wij leven is opgebouwd uit vele soorten gesteenten en mineralen. Een mineraal is niets anders dan een scheikundige verbinding. Als de scheikundige bouwstenen van deze verbinding steeds op dezelfde manier met elkaar verbonden zijn spreken we van een mineraal. En de scheikundige verbinding krijgt dan een naam. Zo wordt b.v. de verbinding SiO2 kwarts genoemd, en FeS2 noemen we pyriet. Doordat de scheikundige bouwstenen in een mineraal altijd op dezelfde manier gerangschikt zijn krijgt het mineraal, als het de ruimte krijgt om uit te groeien, vormen die begrensd worden door mooie rechte vakken. Dit worden kristallen genoemd. Alle mineralen hebben een vorm die voor dat mineraal karakteristiek is, de kristalvorm.
Er zijn tegen de 4000 verschillende mineralen bekend. Meestal vormen deze mineralen kleine kristalletjes. Deze zijn dan zo klein dat we een vergrootglas of loep nodig hebben om ze goed te kunnen zien!
Soms echter ontstaan in de aarde grotere kristallen. Misschien maar een halve centimeter groot, maar soms zijn de kristallen veel groter! Kristallen die we zonder hulpmiddelen, zo met onze ogen, goed kunnen bekijken. En bewonderen! Een ware schatkamer, vol prachtige vormen en schitterende kleuren, wordt ontsluierd!
Deze mineralen zijn niet alleen heel erg mooi! Ze zijn ook heel erg belangrijk voor ons! Het zijn belangrijke grondstoffen die verwerkt worden in veel van de producten die wij in ons dagelijks leven elke dag gebruiken. Wist u bijvoorbeeld dat calciet in tandpasta verwerkt wordt, kwarts gebruikt wordt in horloges, veldspaten het hoofdbestanddeel van schuurmiddelen vormen?
Het Mineralogisch Museum laat in circa 40 vitrines haar mooiste kristalgroepen aan u zien. Prachtige heldere bergkristallen, geodes met dieppaarse amethistkristallen, knalgele zwavel uit Spanje, violette roseliet uit Marokko, etc. Teveel om op te noemen!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.